Ne kujtojmë se një gjë e tillë është në përputhje të plotë me ligjet ndërkombëtare dhe me rrethanat e krijuara pas kësaj lufte të përbotshme anti fashiste. Traktatet dhe marrëveshjet ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë jo vetëm që nuk përfshijnë detyrime kontraktuale të randa me karakter ose në dam të popullit shqiptar por janë në realitet konsistent me nji bazë për marrjen nga ana e Shqipërisë të nji vëndi me përgjegjësi në gjinin e familjes së kombeve. Jam informue gjithashtu prej qeveris s’ime se kopjet e traktateve (Item Nr.8) të kërkuara në kët çështje jan tuj u pregatit mej transmentue edhe posa të vinë do t’jau dorzojmë me nji heri. Diktatori Hoxha fallsifikoi datën e çlirimit në mënyrë që, pas bashkimit si Republikë e 7-të me Federatën Jugosllave, Shqipëria do të festonte edhe ajo më 29 nëntor, së bashku me republikat tjera, jo Jajcën por Çlirimin e saj. Videos. Vendosmërinë e tij për zhdukjen e pavarësisë së Shqipërisë dhe bashkimin e saj si Republikë e 7-të me Federatën Jugosllave, Enver Hoxha, do ta dëshmonte edhe nëpërmjet një letre te drejtuar Josif Broz Titos, lidhur me bashkimin e Shqipërisë me Jugosllavinë. Rishikimi ose mbarimi i një marrëveshjeje, në rast se kryhet në bazë të drejtësisë ndërkombëtare të zakonshme do të përfshinte natyrisht njoftjen a priori se marrëveshtja ekziston dhe asht tash në fuqi. Pa pasur eksperincë të më parëshme mbi sistemet demokratike, populli shqiptar është hedhur brenda një viti nga sistemi feudal në një sistem politik shumë të përparuar, ndërsa jeton akoma nga pikëpamje ekonomike në mesjetë. Qëllimi i parë dhe më kryesor ishte krijimi i kalit të trojës, pra i një partie dhe lëvizje jugosllave në Tiranë, të drejtuar dhe urdhëruar dhe përdorur prej tyre kundër çështjes shqiptare. Sali BERISHA. Shkresa mban numrin 32. They carry on their backs the arsenal of crimes committed by their parents;... Nga Frank Shkreli* | Telegraf, 17 korrik 20   Shtjefën Kurti, (24 dhjetor 1898–20 tetor 1971), ishte një prift katolik shqiptar, i ekzekutuar nga regjimi komunist i Enver Hoxhës, gjatë një... Nga Uran Butka | Panorama, 14 korrik 20 Sami Dangëllia është një nga figurat e shquara të kombëtarizimit shqiptar dhe të qëndresës në burgjet e diktaturës komuniste, ku vuajti plot 43... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 12 korrik 20 Sikur të jetonte, sot, më 13 korrik 1920 do festohej 100-vjetori i lindjes së tij. Redaksionalja me titullin “Indipendenca e Shqipërisë një realitet i madh historik” është shkruar prej Lame Kodrës (Sejfulla Malëshovës). Të nesërmen, në 19 nëntor, një dokument i ruajtur në arkivin e MPJ të Shqipërisë, i nisur nga Fultz me numrin rendor 34, me përkthim jo zyrtar, thotë: “I ndershmi Gjeneral-Kolonel Hoxha: Dyke lexuar tekstin e notës së Shteteve të Bashkuara drejtuar juve mbi njohjen e Qeverisë s’Uaj sikundër të botua në fletoren “BASHKIMI” datë 17 Nëntor 1945, e gjeta një fjalë me rëndësi të lënë jashtë. E datuar në 10 nëntor 1945 dhe e firmosur prej zëvendëspërfaqësuesit të Misionit të SHBA në Tiranë, Harry T. Fultz, me numrin 30, ndodhet kjo shkresë në anglisht, e papërkthyer: “I dashur Gjeneral-Kolonel Hoxha…kam nderin t’Ju njoftoj që pas konsultimit me përfaqësues e qeverive respektive të Britanisë së Madhe dhe të Bashkimit të Republikave Sovjetike, dëshirojmë të vendosim marrëdhënie normale diplomatike me Qeverinë e Shqipërisë. Në këtë konferencë, Tito shpalli në letër Republikën Federative të Jugosllavisë dhe njësitë apo republiklat e saj. (Me këtë rast shënojmë se objektivi i tetë është “Udhëheqja politike”, në të cilin shpallet se “Për të ruajtur indipendencën dhe integritetin tokësor, për të ruajtur realizimet e luftës nacional-çlirimtare dhe për të ngritur një shtet të ri demokratik në Shqipëri, Fronti Demokratik e quan të domosdoshme që udhëheqja politike e vendit t’onë të jetë në duart e forcave popullore të përfaqësuara e të lidhura në organizatat antifashiste, që formojnë Frontin Demokratik”). Sami Dangëllia është shembull botëror i vuajtjes... Nga Kastriot Dervishi | Gazeta 55, 10 korrik 20 Martin Camaj u arrestua më 5.5.1948. Qeverija e Shteteve të Bashkuara gjithashtu dëshëron që autoritetet Shqiptare të konfirmojnë që traktatet dhe marëveshjet që ishin në fuqi midis Shteteve të Bashkuara t’Amerikës dhe Shqipërisë më 7 prill 1939 të mbeten në fuqi. Lajmi është i shoqëruar me tekstin e dokumenteve që cituam në fillim të këtij shkrimi, po ashtu me një redaksionale si edhe portret të Enver Hoxhës. Pse them kështu? Madje, duket se për këtë projekt, ata kishin bindur edhe vetë Stalinin, i cili në takimin me Titon dhe delegacionin e tij në Moskë, i kishte porositur që të “gllabëronin Shqipërinë”. Qëllimi i dytë ishte që, në zbatim të porosive të Kominternit pas sulmit nazist ndaj Bashkimit Sovjetik, kjo forcë dhe kjo lëvizje shqiptaro-serbe të mobilizonte shqiptarët në luftë kundër poshtuesve. Ligja për zgjedhjet e Asamblesë Kushtetonjëse, ligjë nga më demokratiket, ka parashikuar dhe u ka siguruar të gjitha liritë dhe të drejtat individëve ose grupeve antifashiste dhe Qeverija e jonë duke u mbështetur dhe duke i zbatuar përpikshmërisht këto ligje u dha mundësinë të gjithëve, individë ose grup, të marrin pjesë direkte në këtë evenimet historik të vendit tonë duke zgjedhur dhe duke u zgjedhur. 8 Janar 1945, Enver Hoxha si promotor kryesor i bashkimit të Shqipërisë me Jugosllavinë, propozon “bashkimin e PKSH me PKJ, mbi baza federative, me Sekretar të Përgjithshëm per PKSH Marshallin Titon, si kusht i domosdoshëm i bashkimit të Shqipëisë me Federatën Jugosllave. Ekonomia shqiptare u vendos e tëra në duart dhe kontrollin e dhjetra e dhjetra ndërmarrjeve jugosllave, që u krijuan me shpejtësi në Shqipëri. Harry S. Truman”. Ne, duhet të punojmë konkretisht për Federatën dhe për këtë gjë, në vendin tonë punohet me të gjitha format”. Në sistemin arsimor të vendit, në të gjitha nivelet, serbishtja do të bëhej gjuha e detyruar. Mes të tjerash në të kumtohet për opinionin publik se “Anglija dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës nuk e harruan aleaten e vogël Shqipërinë dhe me notat e tyre që i drejtuan Qeveris sonë ata shprehin vendimin e tyre, që kanë marrë për ta njohur (Brohoritje për Aleatët e Mëdhenj) dhe për të vendosur marrëdhëniet diplomatike me ne, ata kërkojnë nga Qeverija e jonë sigurimin që zgjedhjet të bëhen të lira dhe të fshehta, që korespodentët e huaj të kenë liri të hyjnë në Shqipëri për të parë zhvillimin e zgjedhjeve, dhe që shtypi të vazhdojë të jetë i lirë. Sërish në faqen e parë të “Bashkimit”, në gjysmën e poshtme të saj, vijonte, nga numrat e mëparshëm të gazetës, cikli i kronikave rreth fushatës elektorale për kandidatët e Frontit Demokratik në qarqet e Korçës dhe të Durrësit. Këtu qëndron më shumë se në çdo drejtim tjetër dhe rëndësia e pamohueshme e renditjes së Shqipërisë në anën e aleatëve, pasi renditja në anën e kundërt, gjë per të cilën kishte edhe shqiptar që punonin, mund të shoqërohej me ndëshkime të rënda, si palë e humbur. Sokolof”. Në pranimin e përkohshme të përgjigjes s’Uaj e vërteton vleftsin e traktateve në fuqi ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe të Shqipëris qe kanë ken më 7 prill 1939, edhe asht në kuptim se Qeveria e Shteteve Bashkuara pret të marr sigurime në lidhje me statuen e këtyre instrumentave (traktateve) sama shpejt që të jet e mundur mbasi të dërgohen kopjet në Tiranë. Nuk duhet të harrojmë asnjëherë se renditja në anën e drejtë të luftës së Dytë Botërore pati një rëndësi të veçantë për Shqipërinë. Por si për të faktuar hipokrizinë dhe fallsitetin, mjerimin e tij sapo do vinte në pushtet në vitin 2013, Edi Rama do festonte më 29 nëntor ditën e çlirimit i rrethuar nga portrete të Enver Hoxhës, dhe do t’i shpërndante ato pamje me rrjetin e tij social FB personal në mbarë botën. Asokohe Edi Rama nuk kursente as të rënët për liri, ai shkruante se “gjaku i dëshmorëve është gjaku i rremë në themel të kolltuqeve …”. Që të përfitojë populli ynë me të vërtetë nga këto të drejta është e domosdoshme që mjetet materiale të pushtetit të mbeten gjithnjë në duart e masave të gjera të popullit punëtor, ashtu siç e prokllamoi dhe e sancionoi kryengritja popullore”. Data 28 nëntor 1944 mbahet si dita e çlirimit të Shqipërisë dhe, siç dihet, edhe sot vazhdon debati mbi saktësinë e datës së çlirimit, nëse kjo ka ndodhur me datë 28, për ç’ka ekzistojnë të gjitha provat se kjo ishte data e pranuar fillimisht. Zgjedhjet për Asamblenë Kushtetuese do të mbaheshin në 2 dhjetor. Ndërkaq në skajin e majtë të faqes u radhit edhe një rubrikë speciale, e titulluar “Aleatët tanë na urojnë”. Në rast se disa nene në marrëveshjet ekzistente ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë, ose vetë marrëveshje të veçanta, në opinionin e autoriteteve shqiptare lypin modifikim, pezullim deri në përfundim të marrëveshjeve të reja, ose dhanjen fund legalisht nga rrethanat ose për arësye tjera legjitime, kjo qeveri beson se të tilla hapa duhet të merren me pëlqim të përbashkët si rezultat negociatash ose lajmërimi në vend të nji veprimi të njianshëm repudimi. Madje, autoritetet jugosllave me lejen e Hoxhës, do të instalonin në Shkodër, legalisht një seksion të shërbimit OZNA (sherbimit te fshehte jugosllav, para ardhjes se UDB) që vepronte e ushtronte terror njëlloj si në Kosovë, i pavarur dhe me autoritet të plotë kundër qytetarëve shqiptarë në mbarë veriun e vendit. – Pas mesnate të natës 28 nëntorit, plasje të tmerrshme tronditën Shkodrën. Duket qartë që nuk është një përkthyes i thjeshtë ai që ka bërë përdhunimin e tekstit, sepse shqipërimi i asaj fraze ishte teknikisht fare i thjeshtë. Para shumë vitesh në 9 maj të vitit 2000, kur drejtoja arkivin e filmit, u kam dhënë njerëzve të presidencës, me kërkesën e tyre për materiale filmike, një xhirim anglez të 28 Nëntorit 1944 për ta shfaqur në sallën e Kongreseve ku kujtohej përfundimi i Luftës së Dytë Botërore. Vijon biografia e zbukuruar e Enver Hoxhës: “Ndjenjat e tij antifashiste, antiitaliane dhe antizogiste kanë qenë të njohura që n’atë kohë ashtu si dëshmojnë artikujt e tij të shkruara në gazetat frënge me pseudonimin Lulo Malësori”. Kurse fitoren e tyre më të madhe qe nga koha e Car Dushanit ndaj kombit shqiptar, fitoren e 28 nëntorit të vitit 1994, serbët e arritën jo me mbështetjen dhe ndërhyrjen direkte në anën e tyre të fuqive të mëdha, por e realizuan nëpërmjet shqiptarëve, kalit të trojës, lëvizjes jugosllave që themeluan dhe udhëhoqën në Shqipëri dhe Kosovë, me Enver Hoxhën dhe veglat e tyre ne Shqiperi, Fadil Hoxhen dhe vasalët e tjerë shqiptarë në Kosovë. Dihet e kundërta: nga që mbeste në mënyrë të vijuar në kapërcimin e viteve shkollorë, pas një durimi të gjatë administrativ të Ministrisë së Arsimit në Tiranë, atij iu pre bursa. Në përpjekjen për një përgjigje objektive të kësaj pyetje do të gjejmë se e vërteta e çlirimit tonë, është një medalje me dy faqe. Ky edicion i “Bashkimit” i 10 nëntorit 1945 ishte me të vërtetë një “bombë” politike dhe mediatike spektakolare. Gazeta “Bashkimi” hap e mbyll faqet me fjalën “demokratike” Të mërkurën, në 7 nëntor 1945, “Bashkimi” bënte të ditur, me një redaksionale, se qe dita e “28 vjetorit të Revolucionit Socialist” dhe se kjo nuk qe festë vetëm për popujt sovjetikë. E vërteta të detyron, thotë një fjalë latine, prandaj sot është në interes të çdo shqiptari, të raportit të tij me të vërtetën historike të kombit te vet të shtrojë pyetjen: A u çliruam vërtet ne shqiptarët, me datë 28 nëntor 1944? Ky … Tue marrun parasysh konsideracionet e rreshtueme ma sipër, Qeveria e Shteteve të Bashkuara nuk e ndjen veten t’aftë me proçedue me vendosjen e marrëdhanjeve dipllomatike me autoritetet ekzistente shqiptare deri sa ajo të mos ketë marrë sigurimet e kërkuara mbi status-in e traktateve dhe marrëveshjeve ndërmjet Shteteve të Bashkuara dhe Shqipërisë në fuqi më 7 prill 1939. Në horizont nuk ishte shfaqur ndonjë re kërcënuese diktature. Shumica e njerëzve dhe e krerëve që kishin në krye, u bënë vegla qorre të feudalizmit dhe të fashizmit…” Redaksionalja e gjatë e përdor edhe disa herë të tjera fjalën demokraci si frut të meritave të PKSH-së. This site uses Akismet to reduce spam. Kështu që, pas datës 28 nëntor 1944, jo rastësisht por në funksion të zbatimit të projektit të aneksimit të Shqipërisë nga federata e Titos, në zyrat e pushtetit të ri në Tiranë, në të gjitha nivelet e tij në parti, qeveri, ushtri, polici, sigurim, arsim, tregëti, ndërtim, miniera, etj., etj., do të vërshonin këshilltarët jugosllavë, vendim-marrësit e vërtetë të vendit. Dita e 28 nëntorit 1912 është e drejtë të festohet, por edhe kjo e Luftës së Dytë, e luftës së madhe duhet të shtohet. Prof. Dr. Muhamet SHATRI Fjala e rastit në shënimin e Ditës së Flamurit dhe 105 vjetorit të Pavarësisë se Shqipërisë, mbajtur më 26 nëntor 2017, në Qendrën Kulturore të Republikës së Kosovës në Malmë të Suedisë nga prof.dr.Muhamet Shatri. Mbi si edhe në krah të këtij kryeartikulli, në qendër të kreut të faqes së parë, ishte vendosur si titulli më i dukshëm i atij edicioni grumbulli i fjalëve “Qeverija poloneze njohu Qeverinë Demokratike të Shqipërisë”. Nuk i numëron dot, se janë si thneglat, sa herë e konsumon faqja e parë e “Bashkimit” termin “demokratik”. Nga mesi i viteve 1800 e këtej, serbët i kishin fituar në tërësi të gjitha luftrat kundër shqiptarëve, kishin dalë në Durrës dhe pushtuar shumicën e territoreve tona, kishin kryer genocide dhe masakrat më të tmerrshme ndaj nesh. Përsa i përket traktateve ose marrëveshjeve që mund të jenë lidhur në mes Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Shqipërisë para datës së 7 prillit 1939, referohemi letrës që ju kemi drejtuar më 13 nëntor 1945 me anën e të cilës ju kërkojmë të na dërgoni kopjet e instrumentave të këtyre traktateve ose marrëveshjeve për të shikuar brendinë e tyre me qenë se shumica e arshivave të Ministrisë Punve të Jashtme të Shqipërisë është djegur ose grabitur nga okupatori. Për ta krijuar dhe ruajtur të ngrohtë këtë atmosferë dinake lirie dhe demokracie sipërfaqësore u kujdes shumë edhe propaganda, mjeshtëria e njohur e bolshevikëve. Pas Jugosllavisë edhe Shqipërija pritet t’introduksojë shtetin republikan, porsa Asambleja e re Kushtetonjëse që do të zgjidhet ditën e djelë, do të mblidhet në Tiranë. 28 Nentor 1443 rikthehet dhe ngren Gjergj Kastrioti Skenderbeu, flamurin ne Kruje; 28 Nentor 1912 ngren plaku i Vlores heroike Ismail Bej Qemali, flamurin ne Vlore dhe 28 Nentor 1944 largohet nazisti i fundit nga … Këtu, ndërsa pritet sinqeritet për t’u vetëparaqitur para popullit në zgjedhjet e para të pas luftës, nuk përmbahen gënjeshtrat dhe faksifikimet e biografisë së tij. Votuan për Frontin afro 95 %”. 29 Nëntori 1944, Dita historike e Çlirimit të Shqipërisë. Pra, në qytetin e përjetshëm të shqiptarëve, si dëshmi tragjike e zëvendësimit të pushtimeve, flamuri i pushtuesit që iku u zëvendësua jo me flamurin kombëtar, por me flamurin e pushtuesit të ri. Me këtë luftë, populli shqiptar dha edhe ay kontributin e tij për triumfin e aleatve mbi armikun e përbashkët. Më saktë ata brohoritën atë ditë një klikë shqiptaro-jugosllave me në krye Enver Hoxhën, që u instalua në pushtet me projektin makabër të asgjësimit të lirisë së tyre kombëtare, pavarësisë së Shqipërisë dhe aneksimin e saj si Republikë e 7-të në Federatën e Sllavëve të Jugut, armiqve shekullorë të kombit shqiptar. Qeveria provizore Shqiptare ka pasur suksese me rëndësi në rindërtimin e Shtetit Demokratik në Shqipëri. Çfarë thotë ai me numër gjashtë dhe temë “Të drejtat demokratike”? Tetë nga dymbëdhjetë pjesëtarët e qeverisë shqiptare janë prej andej e njëri prej tyre është greku Manol Konomi, ministër i Drejtësisë. Posa të marr informata mbi progresin që t’Ju përgjigjem kërkesës s’Uaj, kishëm me ken i gëzuar të uaj dërgoj…”. Jacobs, Përfaqësuesi Amerikan”. I ftuar në A2, historiani Romeo Gurakuqi u shpreh se më 29 nëntor 1944 Këto të vërteta për luftën partizane, nuk mund të mohohen as nga genocidi dhe krimet kundër njerzimit që udhëheqja komuniste shqiptaro-sllave kreu gjatë luftës, madje nuk mund të mohohen as dhe nga karakteri vëllavrasës dhe civil që dominoi këtë luftë, pasi Enver Hoxha dhe klika e tij, për qëllime të pushtetit personal dhe i urdhëruar nga padronët e tij serb, i dhanë me qellim asaj pas shkelmimit nga ai të Marrveshjes historike të Mukjes, në shtator të vitit 1943. Zgjedhjet në Shqipëri do të jenë të lira dhe duke qenë e kënaqur për këtë qeverija britanike tani është e përgatitur t’a njohë qeverinë e tanishme të Shqipërisë dhe të shkëmbejë me të përfaqësonjës diplomatikë. Populli gëzonte çiltër dhe besonte po ashtu, për një të ardhme lirie, me tërë zemër. Festa do të kishte jo më aromë, por do të binte erë nga që po mbulonte një krim të tmerrshëm: kufizimin e shpejtuar dhe sa më ngutshëm heqjen e lirisë së fituar me aq shumë sakrifica gjatë luftës çlirimtare. Në faqen e parë gjejmë një fotografi të komandanti­t Enver Hoxha dhe një të burrit të urtë të Pavarësisë, Ismail Qemalit. Në këtë telegram unë kam kërkue që t’i dërgojnë kopjet në mënyrë ma të shpejt që të jetë e mundur. Kishte fituar manovra e përdorimit të fjalës “demokraci”. Në edicionin e 28 nëntort 1945 të gazetës “Bashkimi” me kryetitullin e madh për të dy festat, atë të pavarësimit dhe të çlirimit, ndodhen tre portrete: ai i Skënderbeut, i Ismail Qemalit dhe i Enver Hoxhës. Tito dhe PKJ, me kalin e saj të trojës PKSH në Tiranë, arriti me sukses të bllokojë bashkimin e shqiptarëve në Shqipëri dhe bashkimin e kombit shqiptar në tërësi, në luftën kundër pushtuesve. Apo se “Kongresi i Përmetit ishte legjitimimi i diktaturës”. Edhe këtë herë, si përvit u debatua, ndonëse me tone më të ulura, mbi datën kur iku gjermani i fundit. Tre ngjarjet me te medha te historise tone kane ndodhur pikerisht ne kete date. Kjo, jo vetëm për dinjitetin kombëtar të shqiptarëve por edhe për faktin se, me gjithë mbështetjen që aleatët i kishin dhënë luftës së popullit shqiptar kundër pushtuesve, ata, që në krye të herës kishin lënë të hapur, dhe këtu me sa duket nën ndikimin e Greqisë, çështjen e përcaktimit të kufijve të Shqipërisë. Një titull i dytë komunikonte se “Ambasadori i Polonisë në Beligrad njofton Enver Hoxhën për njohjen e Qeverisë s’onë”. Thotë: përkthimin e notës inglish. 28 nëntor 1944 dita e çlirimit të Shqipërisë by Kasem Biçoku, unknown edition, Re: ~ 28 Nëntori- Dita e Flamurit ~ Kjo date eshte si e shenjte per historine tone kombetare. Është i drejtë dhe plotësisht i justifikuar, dhe mendoj unë i detyrueshëm, dënimi me ashpërsi i të gjitha qëndrimeve ç’njerëzore antikombëtare të klikës serbo-shqiptare që udhëhoqi luftën. Me gjithë këto, e majta shqiptare e kryesuar nga Edi Rama mban ndaj kësaj dite qëndrim të njëjtë identik me atë të diktatorit stalinist Enver Hoxha. Po ashtu Ministria Botore kishte inaguruar ngritjen e urave të mëdha, kurse në Shkodër qe inaguruar spitali civil. Pikërisht këtë ditë të 14 nëntorit “Bashkimi” njofton me germa të mëdha në krye të faqes së parë se “U çpall Programi i Frontit Demokratik të Shqipërisë”. Por ne shpresojmë se kjo nuk do të sjellë ndonjë vonesë në vendosjen e marrëdhënieve diplomatike, kështu që Qeverija e jonë të marrë shpejt në shqyrtim të gjitha marrëveshjet që munt të ekzistojnë në mes dy vendeve t’ona. Kishin arritur të bindin zotërit e kësaj toke se nuk ekzistonte komb shqiptar. Flamuri që u ngrit në 28 nëntor 1944!! Komunistët stalinistë që ishin vendosur në tribunën e festimit me në krye Enver Hoxhën, një mesoburrë me pamje shumë të hijshme dhe buzëgaz, ndërsa përpara tyre bëhej një parakalim ushtarak e civil dhe në qiell fluturonin për t’i përshëndetur avionë luftarakë anglo-amerikanë, qenë futur në mes prej përfaqësuesve të misioneve ushtarake jo vetëm të Jugosllavisë apo Bashkimit Sovjetik, por mbi të gjitha të Britanisë së Madhe dhe të Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Ambasadori polak në kryeqytetin e Jugosllavisë quhej Ivan Karol Vende dhe i dërgonte një letër “Kryetarit të Qeverisë Demokratike të Shqipërisë, Gjeneral-Kolonel Enver Hoxhës. Ky mund të përcaktohet më mirë si një program laburist i moderuar, i mbështetur mbi barazinë shoqërore dhe reformën agrare. Duke vendosur marrëdhënie zyrtare me Qeverinë Shqiptare, Qeverija e Shteteve të Bashkuara dëshiron të veprojë në pajtim me detyrimet dhe parimet për të cilat është angazhuar në deklaratën e Krimesë në lidhje me Evropën e çliruar dhe prandaj kërkon sigurinë që zgjedhjet e arthme për Asamblenë Kushtetonjëse të zhvillohen mbi baza me të vërtetë të lira, me vota të fshehta dhe pa kërcënime apo frikësime; që të gjithë individujt dhe grupet në Shqipëri të gëzojnë lirinë e fjalës dhe të drejtën e plotë ligjore për të paraqitur dhe përkrahur kandidatët e tyre; dhe që korespondentët e shtypit të huaj të lejohen të hyjnë në Shqipëri të vëzhgojnë dhe të raportojnë lirisht mbi zgjedhjet dhe mbi veprimtaritë e Asamblesë Kushtetonjëse. Petrit Vasili: Fashistizimi i ekonomisë përmes koncesioneve të ndëshkohet si tradhti kombëtare! Dhe duket sikur ky imazh edhe […] Kjo deklaratë, është bërë vetëm e vetëm me projektin e “gllabërimit të Shqipërisë etnike” pra, Shqipërisë, Kosovës dhe territoreve të tjera shqiptare, si dhe shndërrimin e tyre në Republikën e 7-të të Jugosllavisë. Për këtë gjë kam dhënë urdhër që ta korrektojnë me një shënim të veçantë në gazetë. Aleatët anglo-amerikanë kishin njohur, vlerësuar, mbështetur, financuar dhe furnizuar me armë, uniforma, ushqime, para,specialistë, ushtrinë partizane. Në arkivin e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Shqipërisë gjendet edhe një shkresë e daktilografuar, pa datë. Shqipërija ka një regjim (sistem) të një partie, të Frontit Kombëtar, të një qënieje të krijuar rishtaz. Tre ngjarjet me te medha te historise tone kane ndodhur pikerisht ne kete date. Sidomos një specialiste e vërtetë u tregua gazeta “Bashkimi”, e cila qe jo vetëm media kryesore e Enver Hoxhës dhe e njëmendësve me të, por edhe më e fuqishmja e më ndikuesja nga tërë të tjerat që ekzistonin atë kohë. Opozita e vetme e saj është një qënieje jopolitike, e përbërë nga çeta guerrilash, të cilat po rrijnë të pamvarura, më të shumtën në malet e veriut. Qenë të festimeve të përbashkëta që bënin në Hotel Dajti përfaqësues të pushtetit të ri me misionarët ushtarakë anglo-amerikanë. Ata, siç pohon dhe vet Tito, themeluan, udhëhoqën dhe urdhëruan këtë parti dhe njësitë e saj partizane, si parti dhe lëvizje jugosllave, gjatë gjithë luftës. Por në rast se për datën e çlirimit debati përsëritet çdo nëntor mjerisht, ende sot e kësaj dite jo pak shqiptarë dhe në tërësi e majta shqiptare, nuk janë ndalur dhe nuk ndalen dot në një aspekt tjetër themelor të kësaj date. Enver Hoxha do të mbante fjalime në Kuç e gjetiu kundër Fishtës. Qeveritë e vendeve aleate kishin mirpritur dhe përshendetur që në fillim luftën e shqiptarëve kundër pushtuesve. Shtëpia e Bardhë korrigjon qendrimin e saj dhe hë për hë nuk e njeh qeverinë shqiptare. Në kontekstin e aneksimit të Shqipërisë, asgjësimit të pavarësisë së saj, në mbledhjen e Byrosë Politike, të dt. Në shekuj shqiptarët dhe serbët ishin përballur me dhjetra e dhjetra herë. Por, në të gjitha këto luftra, serbët kishin patur ndihmën politike, ushtarake, financiare të perandorive më të mëdha të kohës, përveç Austro-Hungarisë. Me përfshirjen e Shqipërisë si Republikë e 7-të e Federatës Jugosllave, përveç ëndrrës së vjetër të Serbisë, daljes së saj në Durrës, sipas tyre do të mirrte një zgjidhje përfundimtare edhe problemi i shqiptarëve të Kosovës në kuadrin Federatës së Jugosllavisë.