1944 - U çlirua Shqipëria nga Gjermania naziste. Clrimi i Shqipërisë si një nga momentet me te rendesishme te historisë së Shqipërise moderne dokumentohet deri me sot me date 29 nëntor 1944 Kreu i demokristianeve, Nard Ndoka tha se:“ Data e Çlirimit është 29 Nëntori 1944. Lufta e Lavdishme Nacional-Çlirimtare një nga epopetë historike të kombit shqiptar 29 Nëntori 1944, çlirimi i Shqipërisë nga pushtuesit e huaj, ditë historike Kush ishin trimat emri i të cilëve u skalit në memorien e kombit si “Pesë Heronjtë e Vigut”? 1972 - Nolan Bushnell (bashkë themelues i kompanisë Atari) paraqiti lojën Pong në Andy Capp’s Tavern ë Sunnyvale, Calif. Shkodra u çlirua më 29 nëntor të vitit 1944, datë kjo e cila shënon ditën e çlirimi të Shqipërisë nga pushtimi gjerman. Kryetari i Kuvendit, Gramoz Ruçi përmes një mesazhi përshëndetës ka uruar shqiptarët për 76 vjetorin e çlirimit. 1944 - Msakra në Iseukaj, Caravajkë. 28 nëntori 1944, Shqipëria – nga një pushtim i vjetër në një pushtim të ri! 29 NËNTORI Dita e Çlirimit të Atdheut dhe e fitores së revolucionit popullor. Në këta njëzet e pesë vjet tema e Luftës Antifashiste Nacional-çlirimtare (më poshtë: LANÇ dhe Lufta) është prekur dhe është trajtuar në mënyrë të përsëritur. Më 29 nëntor 1944, UNÇ çliroi qytetin e Shkodrës dhe njëkohësisht gjithë territorin e atdheut nga pushtuesit nazistë. Në fund të nëntorit 1944, pas Çlirimit të Tiranës, më 17 nëntor dhe pjesës kryesore të Shqipërisë së Veriut, mbetej te çlirohej qyteti i Shkodrës dhe qarku i tij. Pushtimi dhe Çlirimi i Shqipërisë (7 prill 1939 – 29 nëntor 1944) Shpëtim Çuçka. 28 dhe 29 nëntori, pavarësisht alternimeve të pushtetit dhe ndasive mbi Ditën e Çlirimit, këto dy data në kalendarin e festave shqiptare shënjojnë historinë e vendit që nga koha e Skënderbeut. I ftuar në A2, historiani Romeo Gurakuqi u shpreh se më 29 nëntor 1944 Më 29 Nëntor 1944, shqiptarë të të gjithë brezave mposhtën përfundimisht forcat pushtuese fashiste, duke e çliruan tërësisht Shqipërinë nga forcat pushtuese më çnjerëzore dhe më të tmerrshme në historinë e njerëzimit. Sot kur shqiptarët kremtojnë 29 Nëntorin, Ditën e Çlirimit të vendit, Biblioteka Franceskane ka botuar kutjimet e priftit katolik, At Konrrad Gjolaj për 29 Nëntorin e vitit 1944. Ngjarja më e madhe në histormë e popullit e të Atdheut tonë, që shënon një kthesë rrënjësore në jetën e tyre. Ruçi e konsideron 29 nentorin si një ndër datat më kryelarta në kalendaribne lirisë dhe të shqiptarëve. Përgatiti: Asije … Ajo është tanimë e detyrueshme për ta festuar. Historia e rrëfyer prej tij është ndryshe nga librat e historisë që kemi lexuar deri më sot për partizanët dhe LANÇ. 1945 - U shpall Republika Federale Popullore e Jugosllavisë.